L O A D I N G
Alina Potorac articol 2

Cash flow-ul, numit și fluxul de numerar din firmă, este „sângele” afacerii tale. De fapt, cash flow-ul este instrumentul de măsurare a sănătății afacerii tale și cel care îți spune, în orice moment, care sunt lichiditățile, care este traiectoria pe care merge afacerea ta, care este posibilitatea de a investi în următoarea perioadă. 

Când cash-flow-ul nu este urmărit, analizat, ajustat în permanență, firma ta are de suferit. 

 

S-ar putea să ți se pară ciudat, dar să știi că într-un business, cash flow-ul este mai important chiar și decât profitul, pentru că îți oferă claritate, predictibilitate și viziune. 

Acum 2 ani am demarat o colaborare de analiză financiară cu un antreprenor care își dorea claritate în situația în care se afla compania sa. Când i-am spus că totul pleacă de la cash-flow, parcă nu-i venea să creadă. Ne-am așezat la calculator, am pus în tabel toate cheltuielile și veniturile companiei sale și am realizat o ecografie amplă a ceea ce se întâmpla în firmă.

După doar 3 luni de la acel moment revelator, a reușit să corecteze aspectele financiare care, chiar dacă păreau mici, aveau un impact negativ major pe termen lung. Mai mult, a reușit să estimeze în cât timp este pregătit să facă noi achiziții de personal – lucru pe care, până atunci, îl făcea fără să aibă o predictibilitate corectă a afacerii. 

 

Iată ce trebuie să știi și tu despre cum te ajută analiza de cash-flow a afacerii: 

  1. Îți arată care sunt problemele în activitatea afacerii și ce poți corecta;
  2. Îți arată dacă încasările sunt mai mici decât ai estimat;
  3. Te ajută să estimezi cheltuielile;
  4. Te ajută să iei decizii în relația cu furnizorii și cu clienții;
  5. Îți oferă predictibilitate în business, pentru a lua decizii importante;
  6. Îți oferă control în propria afacere pentru a scăpa de stres și de a face noi planuri de investiții.  

 

Profitul companiei nu înseamnă automat și succesul acesteia. 

Pot exista incapacități de plată a furnizorilor sau blocaje financiare pe care nu le observi. Acordă atenție celei mai importante și de altfel simple soluții de monitorizare a afacerii tale! Controlează în mod strict plățile și încasările și nu uita: cash-flow-ul este cel care ține compania ta în viață

Dacă vrei să ai mai multe informații despre menținerea unui cash flow sănătos, te invit să citești și următoarele materiale pe care le voi scrie.