L O A D I N G
  • By Alina Maria
  • / noiembrie 25, 2022
  • / Business

Cash-flow-ul sau fluxul de numerar este rotița care învârte afacerea ta. Dacă nu găsești o modalitate să-l gestionezi, societatea ta va avea de suferit. Indiferent dacă vânzările sunt sau nu în creștere, este esențial să dispui de numerar, asta indicând succesul firmei tale.

 

Managementul cash-flow-ului în firma ta trebuie să fie cea mai importantă preocupare a ta, indiferent dacă ești la început în afaceri sau ai o experiență de foarte mulți ani în business. Oricât de mare încredere ai avea în contabil, cere-i acestuia o analiză a cash-flow-ului pentru a ține evidența plăților și încasărilor. 

 

De ce trebuie să știi oricând de câți bani lichizi dispui?

 

Răspunsul simplu la această întrebare este că doar atunci când știi câți bani lichizi are firma ta, poți lua deciziile corecte fie că ești într-o situație cu un cash-flow pozitiv sau negativ.

 

Atunci când ai încasări în firmă, acești bani nu îi poți folosi oricum. Dacă te ghidezi după un cash flow, vei ști ce plăți ai de făcut zilele și lunile următoare și vei aloca din timp sumele corespunzătoare.

 

Iată un exemplu: Ai în casă suma de 60.000 lei, te bucuri și îți cumperi o mașină. Luna următoare constați că nu ai din ce să achiți taxele la stat, salarii, abonamente de telefonie, servicii contabilitate, etc. pentru că au scăzut încasările. Acesta este momentul când realizezi

cât de important este un cash flow, din care rezultă necesarul minim lunar pentru supraviețuirea firmei.

 

Un alt detaliu important în managementul afacerii tale este să ai o rezervă de numerar disponibilă, care să acopere suma necesară minimă pentru funcționarea firmei. Ideal ar fi să ai bani disponibili pentru cheltuielile fixe pentru 3-6 luni în avans.

 

În concluzie, cash-flow-ul menține afacerea sănătoasă

 

Când înființăm un business, în primul rând, banii vin de la acționari/ asociați. Apoi, banii vin din următoarele surse: încasarea veniturilor, un împrumut la bancă, linie de credit, fonduri europene etc. Orice afacere are un consum de resurse ca să realizeze orice activitate: plăți chirie, utilități, internet, telefon, salarii, taxe salarii, impozit, TVA, mărfuri, materii prime, materiale, diverse servicii, mașini, achiziție spații de lucru, dobânzi, etc. Toate acestea sunt ieșiri de numerar.

În cash flow, centralizezi intrările și ieșirile și le estimezi pentru perioada următoare.

 

Pentru informații legate de cash-flow pozitiv și negativ, apelează cu încredere la cartea Claritate și acte în ordine pentru antreprenori, pe care o poți găsi aici https://alinamaria.ro/product/claritate-acte-tiparita/