Majoritatea antreprenorilor cu care discut, îmi indică profitul ca fiind cel mai important pentru ei. Când le spun că există un aspect care le impacteaza afacerea mai mult, rămân uimiți. Pentru că da, profitul este important, dar mai important decât profitul este fluxul de numerar din companie: CASH FLOW-ul! Pentru că acest instrument de analiză internă, asigură sănătatea oricărei afaceri.
O altă confuzie care se face în antreprenoriat, este legată de faptul că profitul ar fi același lucru cu numerarul disponibil în companie. O eroare care poate duce la blocaje financiare și chiar faliment.
Iată de ce:
O firmă poate supraviețui fără profit, dar NU poate supraviețui fără un cash-flow sănătos. Dacă în companie sunt insuficienți bani, aceasta poate intra în incapacitate de plată și apoi, inevitabil, în faliment. Astfel, pentru mulți antreprenori este o adevărată provocare să mențină un cash flow pozitiv în firma lor. Cunoașterea, ajustarea și urmărirea permanentă a cash-flow-ului îți oferă predictibilite. Te ajută să înțelegi care sunt cheltuielile necesare și care sunt cele care îți sabotează afacerea, te ajută să ai o imagine concretă a tuturor aspectelor financiare și să poți estima strategiile de dezvoltare.
Având o evidență clară a încasărilor, cheltuielilor și veniturilor, vei ști și care este profitul, dar mai ales cum să îl gestionezi.
Te invit să iei în calcul acest exemplu:
Firma x are un profit anual de ………lei.
Ai spune că este o afacere sănătoasă și de succes. Însă, clienții acestei firme plătesc la termen. Ce înseamnă asta? Înseamnă că firma x încasează la 30 sau 60 de zile. În cazul indisponibilității lichidităților, firma va intra în colaps. Firma x nu își va putea plăti angajații, datoriile către stat și facturile către furnizori.
Analiza permanentă a cash-flow-ului ajută firma x să înțeleagă pericolul în care se află și modalitatea prin care ar putea salva afacerea.
Pe de altă parte, o firma cu lichidități, nu înseamnă că este profitabilă neapărat. Ci că are stabilitate și predictibilitate, aspecte care pot genera profit.
În calitate de expert cash-flow, îți recomand să acorzi o atenție deosebită administrării responsabile a fluxul de numerar din compania ta. Poți avea cel mai bun produs sau serviciu, cele mai solide strategii de business, însă afacerea ta nu va supraviețui fără numerar disponibil. Antreprenorii mici și mijlocii sunt mai degrabă predispuși la acest risc deoarece reinvestesc în mod constant. În companiile mari există o stabilitate mai mare și o previzionare amplă a numerarului.
Dacă simți că ai nevoie de asistență și îndrumare în analiza cash-flow-ului, te invit să îmi lași un mesaj.